Anderhalvelijns zorg

(Persbericht)

Besparing voor hand en polspatiënt door concept Kinos revalidatie en zorgverzekeraars

Nijmegen- Een uniek zorgconcept voor hand- en polszorg is dermate aansprekend, dat Zilveren Kruis , VGZ , ONVZ, Zorg en Zekerheid, a.s.r. en ENO zich allemaal achter het initiatief van Kinos en Menzis scharen. Samen met de patiënt wordt een behandelplan op maat opgesteld. De uitvoering, regie en coördinatie van het behandeltraject ligt -in tegenstelling tot de reguliere tweede lijn- bij de gespecialiseerde fysio- en ergotherapeut (eerste lijn). Hierdoor is het mogelijk om kwalitatief goede en doelmatige zorg te leveren tegen een lager tarief dan in de tweede lijn. Dat de zorgverzekeraars zich zo breed achter een innovatief concept scharen is zeer bijzonder.
“Je zou het geen eerste- of tweedelijnszorg, maar anderhalvelijnszorg kunnen noemen”, aldus Dr. Harmen van der Linde, revalidatiearts en medisch directeur. “De revalidatiearts neemt eigenlijk een stapje terug, terwijl de behandelaren wel in staat worden gesteld met elkaar af te stemmen en multidisciplinair samen te werken. Dit stapje terug kan in heel veel gevallen prima, maar voor de patiënten die toch een revalidatiearts nodig hebben om mee te behandelen, is deze natuurlijk beschikbaar.”


Toestemming van de NZa
Joris van Eijck, directeur zorg van mede-initiatiefnemer Menzis: “Het is zeer belangrijk om slimme zorginnovaties te stimuleren, vooral als die leiden tot zorg van een uitstekende kwaliteit tegen de juiste prijs. Maar het is niet altijd eenvoudig. In Nederland moet een behandeling namelijk altijd een ‘betaaltitel’ hebben, zodat netjes kan worden geregistreerd wat voor zorg er is geleverd. Omdat dit nieuwe concept geen betaaltitel heeft, is deze voor de proefperiode los aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).” Die toestemming en medewerking van de NZa is er gekomen. Mark Smeenge, directeur en Alwin Vos, bestuursadviseur Kinos: “De samenwerking met zowel de NZa als met alle zorgverzekeraars is optimaal verlopen, waardoor we nu al groen licht hebben gekregen”.

Onderzoek
Jaarlijks ondergaan vele duizenden patiënten in Nederland revalidatiezorg voor hun hand of pols. “De komende drie jaar zullen we deze vorm van zorg gaan inzetten en tegelijkertijd de resultaten nauwgezet volgen”, vervolgt Van der Linde.“Daarna wordt onderzocht of het een succesvolle manier van werken is: we vergelijken dan ook of deze anderhalvelijns behandeling even goed werkt als de –duurdere- tweedelijns revalidatie. Alle voorbereidende gesprekken die met de NZA en de zorgverzekeraars zijn gevoerd waren zeer positief en constructief. Wij geloven dat dit concept tegemoet komt aan de wens tot doelmatig werken, daarnaast geloof ik erin dat deze manier van werken dezelfde hoge kwaliteit van revalidatie oplevert!”

Over Kinos revalidatie
Kinos revalidatie is de gespecialiseerde aanbieder op het gebied van hand en polsrevalidatie in Nederland. Hand- en polsaandoeningen kunnen voor patiënten tot grote problemen leiden, tenslotte zijn de handen één van de belangrijkste instrumenten van de mens. Al jaren werkt zij intensief samen met het Radboudumc in Nijmegen, Catharina ziekenhuis in Eindhoven, st. Anna ziekenhuis in Geldrop, Bernhoven ziekenhuis in Uden, Xpert Clinic en het MMC in Veldhoven.

 

Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 040 - 23 66 446
F: 040 - 213 63 80


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 0413 - 27 12 00
F: 0413 24 74 56


Venlo

Kloosterstraat 2
5921 HC Venlo (Blerick)

T: 077 - 782 01 15


's-Hertogenbosch (vanaf juli 2016)

Pettelaarseweg 186

5216 BW 's-Hertogenbosch

T: 040 - 23 66 446
F: 040 - 213 63 80