CRPS

Posttraumatische dystrofie (PD) of CRPS 1 (Complex Regionaal Pijn Syndroom)

Na een letsel aan een ledemaat, zoals een polsbreuk of een aanhoudend peesprobleem, na een operatie of een snijwond kan zo’n letsel ontstaan en de pijn breidt zich hier omheen uit. Bij een deel van de patiënten ontstaat dit zonder aanwijsbaar letsel. Als je met sporten je pols breekt, ga je er vanuit dat je na 6-8 weken weer normaal gebruik kunt maken van je pols.

Maar soms lukt dit niet en ontstaat er een ontstekingsreactie. In plaats van genezen zorgt de reactie voor een chaos binnen je zenuwstelsel. Een ledemaat kan verkleuren, vervormen en de patiënt ervaart enorm veel pijn. De ernst van het letsel kan daarom vaak ook helemaal los staan van de mate van pijn die ontstaan is.

De laatste jaren spreekt men ook wel van Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) type 1. Dit is de term die internationaal wordt gebruikt voor PD en die veel behandelaars gebruiken. Het geeft aan dat er sprake is van een aantal karakteristieke verschijnselen. Het belangrijkste verschijnsel is plaatselijke pijn, volgend op een letsel, meestal aan arm (hand) of been (voet). Kenmerken daarbij zijn dat de ernst en de duur niet passen bij het normale genezingsproces van het letsel, dat er vaak een bewegingsbeperking is en dat het erger wordt in de loop der tijd. Naar schatting zijn er in Nederland ten minste twintigduizend chronische CRPS-patiënten. Het komt het meest voor tussen het vijfenveertigste en zestigste levensjaar en twee van de drie patiënten zijn vrouwen.

Snel ingrijpen is erg daarom belangrijk. Het op tijd stellen van de diagnose is belang­rijk zodat een behandeling van de onderliggende oorzaak en de dystrofie kan worden begonnen.

Ons gespecialiseerde en ervaren team binnen het Handencentrum werkt nauw samen met toonaangevende specialisten op het gebied van de pijnbestrijding en samen zijn we continue bezig met het onderzoek naar de meest optimale behandelwijze voor deze, veelal onbegrepen, patiëntengroep.

Deze samenwerking binnen ons centrum en met met orthopeden, revalidatieartsen en anesthesiologen uit de regio zorgen ervoor dat onze patiënten de beste zorg kunnen verwachten voor hun klachten.
Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 030 - 25 47 090 


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 030 - 25 47 090


Venlo

Bongerdstraat 227
5931 NE Tegelen

T: 030 - 25 47 090


's-Hertogenbosch

Pettelaarseweg 186
5216 BW 's Hertogenbosch

T: 030 - 25 47 090


Weert

Wilhelminasingel 271
6001 GS Weert

T: 030 - 25 47 090

Faxnummer alle vestigingen: 030 – 254 70 91