Echografisch onderzoek

 In Handencentrum.eu bestaat de mogelijkheid tot het laten verrichten van Echografisch onderzoek van de hand en pols. Met dit onderzoek kunnen we spieren, banden, pezen, kapsels en botten in beeld brengen. We kijken als het ware door de huid op de onderliggende structuren en kunnen dan een uitspraak doen over de kwaliteit van de weefsels. Bij sportblessures kunnen we de ernst van een beschadiging zien en daardoor het herstel of de herstelmogelijkheden veel beter inschatten. Ook bij klachten die maar niet willen verbeteren, kan het zijn dat de verstorende factor door de echografie in beeld wordt gebracht, waardoor er een adequate oplossing voor het probleem kan worden gezocht.

Bij echografische beeldvorming wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven. De geluidsgolven worden uitgezonden door een transducer (zender). Dezelfde transducer ontvangt ook weer de teruggekaatste golven. Doordat de verschillende weefsels de golven in verschillende mate terugkaatsen kan dat worden omgezet in een beeld.

Echografie binnen onze praktijk

Binnen onze praktijk hebben Mike van Heel en Ilse Raetsen zich specifiek geschoold op gebied van echografisch onderzoek. Deze scholing is gericht op het gebruik van echografie als diagnostisch middel binnen de (hand)therapie.

Indicaties

Spieren:

spierscheurtjes, littekens, kalkafzettingen in de spieren

Pezen:

peesontstekingen, peesscheurtjes, (sub-)luxatie, kalkafzettingen in de pezen

Slijmbeurs:

slijmbeursontstekingen, vochtcollecties

Banden:

kneuzingen, verdraaiingen, scheurtjes

Kapsels:

ontstekingen, scheurtjes

Kraakbeen:

arthrose en andere defecten

Meniscus:

scheurtjes

Botten:

losse botfragmenten, fracturen

Overige:

cystes, glas- en metaalfragmenten, splinters, bloedvaten.

Niet toepasbaar bij:

Pacemaker: direct scannen op of in de buurt van een pacemaker kan deze verstoren; denk hierbij vooral aan het scannen aan de voorkant van de schouder.

Obesitas: Kan in sommige gevallen een contra-indicatie zijn voor echografie. De geluidsgolven geven niet genoeg informatie terug. Door de absorptie van geluid door het vetweefsel kan geen scherp beeld worden gevormd van het gewricht of het gescande weefsel.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek wordt er een verslag gestuurd naar uw huisarts, specialist en eventueel uw behandelend therapeut met de uitslag van de echografie. Indien nodig wordt u, voor verdere behandeling, ingepland bij één van onze ergo- of fysiotherapeuten.

Wat kost het maken van een echo?

Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de ergotherapie of fysiotherapie.
Indien echodiagnostiek geïndiceerd is, zal dit (indien gewenst) een onderdeel vormen van ons onderzoek. Als het onderzoek plaatsvindt na verwijzing door een huisarts, sportarts of specialist, wordt het onderzoek als ergotherapeutisch of fysiotherapeutisch consult gedeclareerd, afhankelijk van de discipline die het onderzoek uitvoert. Afhankelijk van uw verzekering wordt dit vergoed door uw (aanvullende) verzekering.

Binnen de ergo- en fysiotherapie kennen we verder naast de reguliere verwijzingen het zogenaamde therapeutische consult. Dit is een weinig bekend en gebruikte mogelijkheid waarbij de verwijzer (huisarts, specialist, of therapeut) ons “mee laat kijken” zonder directe behandeling. Er vindt terugkoppeling en verslaglegging plaats naar de verwijzer.

Locatie van het onderzoek

Het echografisch onderzoek door het therapeuten van het handencentrum.eu vind plaats op de locatie van de Xpert Clinic te eindhoven.

Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 040 - 23 66 446
F: 040 - 213 63 80


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 0413 - 27 12 00
F: 0413 24 74 56


Venlo

Kloosterstraat 2
5921 HC Venlo (Blerick)

T: 077 - 782 01 15


's-Hertogenbosch (vanaf juli 2016)

Pettelaarseweg 186

5216 BW 's-Hertogenbosch

T: 040 - 23 66 446
F: 040 - 213 63 80