Handtherapie helpt

Uit een onderzoek van de Erasmus universiteit Rotterdam is gebleken dat handblessures veelvuldig voorkomen en een sterk beperkende invloed hebben op ons functioneren als mens. Uit dit onderzoek blijkt dat hand- en polsaandoeningen verantwoordelijk zijn voor een kostenpost in ons nationale budget van meer dan een miljard euro per jaar en daarmee staat deze op de eerste plaats van de meest kostbare letsels. De kosten bestaan voor 56% uit verlies door productiviteit (uitval op het werk). Daarnaast zijn de kosten voor hand- en polsletsels een grote economische kostenpost binnen de gezondheidszorg en deze kosten zijn daarmee vergelijkbaar met de behandelkosten van kanker en centraal neurologische aandoeningen (CNA). Het klinisch onderzoek betreffende hand- en polsletsels richt zich momenteel op het terugdringen van het werkverzuim. Nieuwe plastisch-chirurgische operatietechnieken en begeleiding door een gespecialiseerde handtherapeut zorgen voor een beter medisch resultaat, sneller herstel en terugkeer naar de arbeidssituatie.

Wat is handtherapie?

Handtherapie is een specialisatie binnen de paramedische vakgroepen ergotherapie en fysiotherapie, vaak bestaande uit een combinatie van beide disciplines. Handtherapeuten hebben na hun afstuderen een aanvullende (post HBO) opleiding gevolgd, met name van de anatomie, wondgenezing, pathologie en diagnostiek, zij zijn deskundig in het herkennen van complicaties en met het behandelen van blessures en aandoeningen. Door hun opleiding zijn zij op de hoogte van ontwikkelingen binnen de handchirurgie en zijn zij deskundig in het vervaardigen en aanmeten en waar nodig het bijstellen of aanpassen van (confectie-)spalken.

De hand is ons belangrijkste werktuig en volgens sommigen zelfs ook ons belangrijkste zintuig. De hand is echter ook een kwetsbaar orgaan. Omdat de botten, banden en spieren van de hand en onderarm zeer nauw met elkaar verbonden zijn, kan een schijnbaar klein letsel aan uw hand of onderarm grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren.

Wie noemt zich Handtherapeut?

De titel handtherapeut heeft in Nederland nog geen beschermde status. Een post-HBO opleiding handtherapie door uw ergo- of fysiotherapeut zorgt voor voldoende kennis om uw handproblematiek goed te behandelen. Een goed geschoolde handtherapeut biedt u de kans op een maximaal herstel. Binnen het Handencentrum.eu bestaat deze scholing uit een uitgebreide interne scholing, diverse cursussen en het volgen van de Praktijkopleiding Handtherapie aan de Erasmus-universiteit in Rotterdam. Indien een handtherapeut beschikt over ruime ervaring en scholing kan hij/zij zich aanmelden voor certificering.

Wat is een gecertificeerd Hand therapeut?

Een gecertificeerde handtherapeut, die “CHT-NL(certificaat handtherapeut – Nederland)” achter de naam handtherapeut mag voeren, is een fysiotherapeut of ergotherapeut die voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de nationale certificering zoals deze is opgesteld door het Nederlands Gezelschap voor Handtherapie (NGHT) in samenwerking met de Europese vereniging voor handtherapie. Momenteel zijn er in Nederland nog maar 66 gecertificeerde therapeuten waarvan er 6 werkzaam zijn binnen het Handencentrum.eu. Alle therapeuten binnen dit handencentrum werken naar deze registratie als gecertificeerd handtherapeut toe.

Om aan de strenge eisen voor een CHT-NL certificaat te voldoen dient een therapeut:

  • 5 jaar werkervaring te hebben waarvan minimaal 1500 uur als handtherapeut
  • aan kunnen tonen uitgebreide relevante scholing te hebben gevolgd
  • een actieve bijdrage te hebben geleverd aan het ontwikkelen van het vak handtherapie door publicaties of presentaties.

Deze certificering is vrijwillig en moeilijk te bereiken. De Nederlandse gecertificeerde handtherapeuten moeten voldoen aan deze strenge normen, zij zijn therapeuten die door inzet en toewijding proberen de hoogste normen te bereiken en te handhaven binnen hun beroep. De CHT-NL referentie wordt erkend door professionele medische organisaties (plastisch chirurgen, orthopeden, (trauma)chirurgen, (ARBO-)bedrijfsartsen en huisartsen, als een maatstaf voor uitmuntendheid in geavanceerde specialiteit in de gezondheidszorg.

Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 030 - 25 47 090 


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 030 - 25 47 090


Venlo

Bongerdstraat 227
5931 NE Tegelen

T: 030 - 25 47 090


's-Hertogenbosch

Pettelaarseweg 186
5216 BW 's Hertogenbosch

T: 030 - 25 47 090


Weert

Wilhelminasingel 271
6001 GS Weert

T: 030 - 25 47 090

Faxnummer alle vestigingen: 030 – 254 70 91