Manuele therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die vooral direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.


Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, maar ook de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal aanvullende specifieke onderzoekstechnieken en handgrepen (onder andere speciale mobiliserende bewegingen). Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo'n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid. In principe kunnen alle gewrichten met manuele therapie behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan bekken, rug en nek.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een 4 jarige post-HBO of masteropleiding voor Manuele Therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de onderzoeks- en behandelmogelijkheden van lichamelijke klachten en in het bijzonder die van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

Tijdens de intake, via verwijzing of Direkte Toegankelijkheid (dus u mag ook zonder verwijzing van uw arts een afspraak maken) kan gekeken worden of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen. Mocht onverhoopt blijken dat manuele therapie voor uw specifieke klacht niet zinvol is, kan de manueel therapeut u adviseren wie of wat u eventueel als volgende stap zou kunnen overwegen. Dat kan dan bijvoorbeeld een aanvraag voor röntgenfoto's of onderzoek door een specialist in het ziekenhuis zijn. Hiervoor kan de manueel therapeut dan contact opnemen met uw arts om de onderzoeksgegevens te bespreken en uw arts een vervolgbeleid voor te stellen.

De manueel therapeut is dus een fysiotherapeutspecialist die extra expertise heeft met betrekking tot klachten aan het bewegingsapparaat. Dat is een verzamelnaam voor alles in uw lichaam wat direct met het bewegen te maken heeft. Gewrichten, spieren en pezen, het zenuwstelsel, zelfs de bloedvaten. En de manueel therapeut kan door zijn manipulaties in vele gevallen voor genezing zorgen van klachten die met andere therapieën of medicijnen niet goed herstellen.

Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 030 - 25 47 090 


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 030 - 25 47 090


Venlo

Bongerdstraat 227
5931 NE Tegelen

T: 030 - 25 47 090


's-Hertogenbosch

Pettelaarseweg 186
5216 BW 's Hertogenbosch

T: 030 - 25 47 090


Weert

Wilhelminasingel 271
6001 GS Weert

T: 030 - 25 47 090

Faxnummer alle vestigingen: 030 – 254 70 91