Oedeem therapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode die ingrijpt op de vochthuishouding van het lichaam. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit kan meerdere oorzaken hebben maar het gevolg is steeds hetzelfde: een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam wordt dikker omdat het vocht niet weg kan.

Het doel van oedeemtherapie is vooral gericht op het zo veel mogelijk verminderen of volledig opheffen van het oedeem en op het voorkomen van toename van het oedeem. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van uw arm/hand vergroot worden of in ieder geval behouden blijven. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van verschillende therapieonderdelen zoals:

 

 

Lymftaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

 

 

Manuele lymfdrainage

Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van het niet-aangedane gebied.

 

Oefentherapie

In veel gevallen bestaat er naast het oedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren en hiermee de afvoer van vocht stimuleren.

 

 

Compressietherapie

Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren kan er gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen die de afvoer van vocht stimuleren. U moet dan, in het geval van de hand, denken aan een soort makkelijk aan te brengen zwachtel.

 

 

Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

 

 

Aanleren van zelfmanagement

Ter aanvulling op de therapie wordt u (indien mogelijk) geleerd zichzelf te masseren, te zwachtelen en/of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten. De oedeemtherapeut bekijkt per patiënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden. De oedeemtherapeut is dus een fysiotherapeut-specialist die extra expertise heeft met betrekking tot abnormale vochtophoping in uw lichaam.

De oedeemtherapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een erkende opleiding Therapeutische (manuele) lymfdrainage en oedeemtherapie gevolgd. Alleen dan volgt registratie in het aantekeningenregister Oedeemtherapie van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

 

Meer weten? Neem nu contact op
logo small

Contactgegevens

Eindhoven

Dr.Cuyperslaan 53
5622 MA Eindhoven

T: 030 - 25 47 090 


Uden

Velmolenweg 169
5404 LC Uden

T: 030 - 25 47 090


Venlo

Bongerdstraat 227
5931 NE Tegelen

T: 030 - 25 47 090


's-Hertogenbosch

Pettelaarseweg 186
5216 BW 's Hertogenbosch

T: 030 - 25 47 090


Weert

Wilhelminasingel 271
6001 GS Weert

T: 030 - 25 47 090

Faxnummer alle vestigingen: 030 – 254 70 91